Het boek "Broodjes voor Boeddha" over mijn belevenissen op zoek naar spiritualiteit en avontuur, van de eerste stappen in de Himalaya, de ontmoeting met Purna, de bouw van de High Plains Inn, toeristen, rebellen tot de komst van de Flying Dutchman, is via een mailtje aan mij te bestellen; truhmaas@hotmail.com.

Prijs: 10,- euro + 2,30 verzendkosten

Bankgegevens:
 NL78INGB0656390050
tnv PFJ MAAS e/o PP Thakali
Bladzijde uit Broodjes voor Boeddha

Oom Soshi Dhoj Thulachan

Soom doet op eigen initiatief steeds verwoedere pogingen mij aan iemand te koppelen, maar ik ben vooralsnog niet van zijn voorstellen gecharmeerd. Ik heb het gevoel dat hij mij en mijn gespaarde geld, door mij aan een vrouw van zijn keus te verbinden, zoveel mogelijk voor zich wil winnen.

Op een dag komt Soshi ten tonele. Soshi Doj Thulachan is lama. Soom vertaalt belangrijke documenten voor hem in het Engels, waar hij vanwege zijn studie specialist in is. Hij heeft Soshi in verband met mijn interesse voor een Nepalese wederhelft om raad gevraagd.

Een rustige, wijsheid uitstralende man zit mediterend, op het enige aanwezige meubelstuk, een bed, in Soom’s kamer. Zijn grote ronde hoofd spreekt niets dan oprechtheid. Ik ben recht tegen Lama Rinpoche aangelopen. Ook zonder de rode lamapij, die Soshi draagt, zou het overduidelijk zijn wat voor iemand hij is. Soom introduceert: Lama Soshi is in de veertiger jaren geboren in Tukuche, het bergdorpje op vijfentwintighonderd meter hoogte waar ik op mijn Annapurnatrektocht al kennis mee heb gemaakt. Zijn vader, een groot lama, leerde hem de boeddhistische filosofie in de vorm van grote kleurrijke schilderingen, Thanka’s genoemd, uit te beelden. Succesvol zette hij de traditie als ongetrouwde geestelijke voort. Nu krijgt hij van Amerikanen en Japanners meer schilderopdrachten dan hij aan kan. Zijn populariteit gebruikt hij bij het werven van sponsoren voor de restauratie van twee oude tempels: de kleine privé-gompa van zijn vader in Tukuche en een vroegere zetel van een invloedrijke lama een paar kilometer stroomopwaarts.  Jaren geleden was Soshi ter gelegenheid van het internationaal boekweitfestival, met een aantal bewoners van Tukuche, in Japan. Onder hen was Purna, die samen met haar beide ooms, Soshi en Tsokkra, Nepalese culinairiteiten presenteerde. Purna en Soshi kennen elkaar goed. Soshi overhandigt mij, vertellend over Purna, een foto. Dat is mijn vrouw, komt het als vanzelfsprekendheid in mij op. De foto zou uit mijn eigen portemonnee kunnen zijn gekomen, alsof hij daar altijd al in heeft gezeten. Ben ik gehypnotiseerd? Soshi's ogen fonkelen.